VČELÍN

Huť architektury Martin Rajniš – Martin Rajniš, Tomáš Kosnar, David Kubík, Zbyněk Šrůtek

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10

Autoři: Huť architektury Martin Rajniš – Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar
Spolupráce: TIMBERDESIGN – Zbyněk Šrůtek
Realizace: 2021
Umístění: Galerie Golf Hostivař, Praha, Česká republika
Investor: Galerie Golf Hostivař
Výška: 6,5 m
Průměr: 3,5

Včelín jako krajinná dominanta
V listopadu 2021 jsme dokončili stavbu včelína umístěného v areálu Galerie Golf Hostivař. Stojí na vršku u vjezdu do areálu a krásně je vidět z terasy restaurace. Za touhle drobnou stavbou se nicméně ukrývá symbolický příběh.
Někdy v roce 2014 se na nás obrátily dámy ze spolku Hradčanské včely s tím, že potřebují do areálu Petřínských zahrad navrhnout a postavit včelín. Včelám se má pomáhat!
Navrhli jsme tedy včelín jako převýšenou lamelovou kopuli na osmibokém půdorysu, nikoli nepodobnou kopuli nad chrámem Santa Maria del Fiore ve Florencii. Projekt se po řadě úprav zalíbil i památkářům, kteří jeho umístění do petřínských zahrad v upravené podobě podpořili.
Jeho realizace se ale ukázala poněkud politicky složitější, a tak bohužel, navzdory úpěnlivé snaze, nestojí dodnes.
O tři roky později jsme byli vyzváni tehdejším ředitelem Českého kulturního centra v Izraeli Lukášem Přibylem, abychom oslavili 100 let od založení Československa a 70 let od založení státu Izrael tím, že navrhneme a postavíme věž v Jeruzalémě. Tehdy jsme se inspirovali tvarem našeho včelína. Výrazně jsme ho upravili a vznikla tak věž Ester, která hrdě stojí v zahradách Hansen House, pouhých 1,5 km od Zdi nářků.
Je jaro 2021 a v naší kanceláři se schází skupina investorů k jednání o jednom z našich projektů. Najednou si majitel golfového hřiště v Hostivaři, pan Martin Kulík všiml vizualizace původní verze včelína, která visela na stěně. Byla to láska na první pohled! Náš hlavní konstruktér a stavitel Zbyněk Šrůtek – tentýž Zbyněk Šrůtek, který se svými tesaři postavil jeruzalémskou věž Ester – spustil svoje stroje pouhých pár měsíců po tomto setkání.
Než ale stihl včelín postavit, objevili se u nás organizátoři výstavy „Česká moderní architektura od Secese k dnešku“ v čele s profesorem Vladimírem Šlapetou a Petrem Ivanovem. Výstava měla začít v Jízdárně Pražského Hradu na podzim 2021 a jejich dotaz na nás zněl: „Nemáte modely, které by se na této prestižní výstavě daly použít?“ Měli jsme! Náš včelín o rozměru 1:1 byl zrovna ve výrobě!
Rozlehlé a vysoké prostory Jízdárny daly včelínu – vstupnímu exponátu expozice – náležitě vyniknout a my věříme, že alespoň takto zprostředkovaně dýchl vůní Jeruzaléma a své sestry Ester.
Teprve v listopadu 2021 se včelín přesunul z Jízdárny do Hostivaře, kde se teď pyšně tyčí nad krajinou.
Tato naše útlá stavba je připomínkou toho, že architektura to někdy nemá lehké a její cesta k cíli vede často po velmi nepředvídatelných a klikatých stezkách. Nechť je oslavou všech, kteří svou prací, úsilím, odvahou a v neposlední řadě i penězi posouvají věci kupředu. Ti všichni totiž umožnili nejen vznik včelína, a to včetně jeho krátké exkurze na Pražský Hrad, ale i vznik věže Ester. A v neposlední řadě nechť hostivařský včelín připomíná i ty, kteří přišli s prvotním impulsem – včelínem na Petřín. Jejich včelín zatím na své mecenáše ještě čeká, ale pevně věříme že brzy také spatří světlo světa. Nebude samozřejmě stejný jako ten v Hostivaři. Bude jiný. Ale už teď je klíčovou součástí celého tohoto příběhu, který dnes vrcholí na golfu v Hostivaři.

prev next