PANORAMA GOLF RESORT

Huť architektury Martin Rajniš - Prof. Ing. arch. Martina Rajniš, MgA. David Kubík, Ing. arch. Tomáš Kosnar

01 kacov panorama golf resort klubovna
02 kacov panorama golf resort klubovna
03 kacov panorama golf resort klubovna
04 kacov panorama golf resort klubovna
05 kacov panorama golf resort klubovna
06 kacov panorama golf resort klubovna
07 kacov panorama golf resort klubovna
08 kacov panorama golf resort klubovna
09 kacov panorama golf resort klubovna
10 kacov panorama golf resort klubovna
11 kacov panorama golf resort klubovna
12 kacov panorama golf resort klubovna
13 kacov panorama golf resort klubovna
14 kacov panorama golf resort klubovna
15 kacov panorama golf resort klubovna
16 kacov panorama golf resort klubovna
17 kacov panorama golf resort klubovna

autor stavby:
Huť architektury Martin Rajniš – Prof. Ing. arch. Martina Rajniš, MgA. David Kubík, Ing. arch. Tomáš Kosnar

autor interiérů klubovny:
Ranný Architects – Ing. Arch. Mojmíra Ranný

autor golfového hřiště:
Golfer – Ing. Libor Jirásek, Michael Terech

projektová spolupráce:
AED – Ing. Zbyněk Ransdorf, Ing. Blanka Bulířová
HSD statika – Ing. Ing. Jaroslav Podolák, Ing. Karel Mareš

vedení stavby/construction management:
BTF Engineers & Developers s.r.o. – Ing. Radek Jahn, Ing. Tomáš Vrátil

hrubá podlažní plocha brutto celkem 1 740m2
obestavěný prostor celkem 6 033m3
zastavěná plocha celková 1 946m2

projekt: 2012-2014
realizace: 2015-2016

místo stavby:
Panorama 1, Kácov 285 09

foto:
Aleš Jungmann 1-9, René Volfík 10-16

Když jsme se s Davidem Kubíkem dozvěděli, že se můžeme, byť za poměrně složitejch podmínek, účastnit soutěže na golfovou klubovnu v Kácově, nechali jsme hned všechno ostatní plavat. Navíc, jak jsme brzy zjistili, krajina, kde se klubovna bude nacházet, je prostě nádherná. Dlouhý, pozvolný rameno řeky Sázavy uzavírá do oválu nádherně vytvarovaný temeno krajiny, tyčící se nad hladinou řeky do výšky bezmála 90 metrů. Nedaleko se rozprostírá malebný městečko Kácov s jedinečným zámečkem, jehož ústřední sál s jakýmsi průběžným světlíkem mu propůjčuje dojem italský stavby. Doslova uhranutý kouzlem zdejšího okolí jsme na hlavní nápad řešení stavby nemuseli dlouho čekat: najednou tu byl obří golfista, kterej obtiskl do měkký hlíny svou botu téměř na vrcholu temene tam, kde investoři zabodli prst do plánu. Po obvodu obrovy giga šlápoty 100 x 50 metrů vznikly z nakupený hlíny valy, do nichž jsme vysekli segment a klubovnu sem umístili. Na vnější stranu jsme pak situovali velikánskou terasu s panoramatickým výhledem nejen na golfový hřiště, ale na celou krajinu; byl by přeci hřích připravit se o pohled na řeku, kouzelnou atmosféru městečka se zámkem a okolní krajiny.
Abychom trefili orientaci a správný výškový umístění stavby vůči hřišti a zbytku krajiny, celým modelem jsme pootáčeli, čímž jsme zároveň došli k poznání, že když zasvítí sluníčko, všichni se tam upečou, takže se dominantou stal stínící systém. Jelikož jsme ale chtěli dlouhodobě udržitelnej dům, vymysleli jsme si velký bytelný lopatky jako z větrnýho mlýnu; zespodu dřevěný a shora potažený titanzinkem. Jelikož si investoři přáli „solidní“ dům se spoustou kamene, vytvořili jsme materiálovou a prostorovou etudu z velkejch žulovejch bloků a sloupů ve stylu starýho Řecka. A protože se hlásíme k mnohasetletý dobrý tradici, chtěli jsme klubovnu učinit součástí přírody, a tak jsme použili dřevo a sklo. Severní stěna směrem k parkovišti je kamenná s žulou uprostřed, která jakoby zajede dovnitř a vymezí tak převýšenej vstupní prostor, kde je zavěšenej stropní systém z masivního dřeva. První nadzemní podlaží obsahuje základní části, který má podobná budova mít: jídelnu, bar, shromažďovací prostory, VIP části. Zázemí, t.j. shop, administrativa, kuchyň, sklady a sociálky jsou umístěny u severní fasády. S terasou komunikuje restaurace, foyer, multifunkční místnost a zónaVIP. V druhým podlaží jsou hotelový pokoje/apartmány se stíněnejma terasama a s výhledem na celý 27 jamkový hřiště. Hned před klubovnou je několik jezer napájenejch z řeky Sázavy složenejch do prostorovýho vějíře pozvolna klesajícího po svahu. Při bezvětří vytváří jezírka zrcadla, v nichž se klubovna odráží a vzniká tak pocit harmonie, kterej se zabydlel v český krajině už v baroku. Zkrátka a dobře, kdyby to viděl náš milovanej Santini, třeba by řekl něco jako: „No, hoši, je vidět, že jste se snažili! Jsem sice lepší, ale v něčem kráčíte v mejch stopách …“
Dílo je hotovo! Když jsme se s Davidem podívali přes jezero a spatřili nad horizontem krajiny klubovnu s celou její sestavou – korunu stínících systémů a hlavní dvoranu lemovanou těžkejma kamennejma zdma na konci umocněnejma něčím, co by mohlo vzdáleně připomínat dva žulový prsty sfingy, bylo nám docela fajn.
Bejt u tak velkýho záměru je bezesporu obrovská výzva. Přiznávám, že zorientovat se a správně reagovat na spleť různorodejch, mnohdy protichůdnejch požadavků jednotlivejch zúčastněnejch skupin, chce značnou dávku trpělivosti. Ale u takhle velkejch staveb jsme na to, konec konců, zvyklí…
Když je Pánbůh doma, občas vznikne stavba, kterou architekti vidí ve svejch snech. S vaším dovolením si teď neskromně troufnu tvrdit, že golfová klubovna v Kácově k takovejm stavbám patří. Stojí majestátně, ale zároveň pokorně, jakoby si byla plně vědoma krásy a nedostižnosti okolní krajiny a zároveň říkala: „Milovníci golfu, pojďte spočinout v mejch jedinečnejch prostorách. Nabízím vám dokonalou symbiózu!“ Za nás musím přiznat, že z týhle stavby máme fakt radost a doufáme, že přinese spoustu blaženejch zážitků všem, komu bude sloužit. M.R.

 

Panorama Golf Resort

Místo / Location:                     Kácov

Autoři / Authors:                      Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar

Spolupráce / Cooperation:      AED

Interiéry / Interiors:                  Ranný Architects

Hřiště / Golf course:                Golfer

Zhotovitel / Contractor:           BTF Engineers & Developers

Investor / Client:                      soukromý / private

Projekt / Appointment:            2012

Realizace / Completed:          2016

Náklady / Expenses:               105 000 000 CZK

Užitná plocha / Area:              1740 m2

Hotel:                                       10 rooms, 4 apartments

Restaurace / Restaurant:        100 covers

Materiál / Materials:               reinforced concrete, glass, steel, cedar timber, larch timber, granite stone

From a bird’s-eye view, the layout of the clubhouse at the Kácov golf course is reminiscent of the leg of a giant golfer. The landscape along the River Sázava captivated investors so much that they decided to build a meeting place for fans of golf. The clubhouse that we worked on is the architectural centrepiece of a beautiful golf course.

The clubhouse is located at the peak of a hill on a meander of the river. We decided to expand the peak and create an artificial “crater”, one of whose segments we used for the clubhouse. The visitor therefore enters an enclosed scene inside the crater, and only once they pass through the building does the extensive terrace open up in front of them, with a panoramic view not only of the entire 27-hole golf course (River, Forest & Meadows) but also of the entire surroundings, including Kácov with its castle and brewery down in the valley.

Towards the crater, the building is heavy, made of stone. It opens towards the course with a wide wood and glass facade with a projecting terrace, shaded by large wooden fins and covered by glass. The terrace is adjacent to several small lakes that mirror the structure. They also create a gentle buffer between the greens and the terrace.

Through the centre of the clubhouse passes a foyer, with a reception area, built in massive, roughly chiselled blocks of granite. Passages then run off to the sides, leading to the clubhouse facilities, restaurant, and hotel.

In addition to a generous training area and holiday camps for children, the course also hosts a series of open championships: the Panorama Golf Tour. A refined environment for sport and cultural events in the field of first-rate golf is matched with non-traditional and unique architecture.

Building of the Year in the Central Bohemian Region / award                       2017

prev next