ROZHLEDNA KRALIČÁK

Huť architektury Martin Rajniš - David Kubík

01
02
03
04
05
06
07

Rozhledna je výsledkem několikaleté spolupráce s místním ski-areálem Kraličák. Je umístěná na nejvyšším bodě mezi Hynčicemi a Stříbrnicemi, vrch Štvanice 866 m.n.m.

Pomyslný střed areálu na kopci v lese, mezi sjezdovkami. Okolo nádherná, dramatická, rozlehlá krajina. Staré město, výhled na celé Jeseníky, na druhé straně hustě zalesněné úbočí Králického Sněžníku, kde pramení řeka Morava.

Zadání bylo splněno, celoročně otevřená, 35 metrů vysoká rozhledna, umístěná na horní stanici lanovky – střed areálu.

Věž zde stojí jako sebevědomí štíhlý kulatý obelisk. Bod uprostřed. Jednoduché konstrukční schéma, štíhlá 35m vysoká vertikála zajištěná lany. Při konstruování jsme hledali úsporná, racionální řešení, která by byla odpovědí na zadání. Snažíme se vycházet z místa. Kámen/dřevo. Jako konstrukční materiál jsme zvolili modřínovou kulatinu. Je zde použitá více méně tak, jak stojí všude okolo. Kmeny na stojato propojené mezi sebou vynášejí vyhlídkovou podestu, proti povětrnosti chráněnou bezpečnostním sklem. Ve středu věže visí kulaté dřevěné schodiště, jako kyvadlo vyrovnává nápory větru. Po 152 schodech vystoupáte až nad špičky okolního lesa. Nad vámi už budou jen signální červená světla a větrná korouhev.

Dimenzování nebylo jednoduché, toto místo je namáhané silným větrem a sněhem/námrazou. Kulatina je po 5 metrech výšky napojovaná přes ocelový styčník, ke kterému je připojený ztužující polygon/trojúhelník. V těchto místech jsou i přípoje jednotlivých táhel. Vodorovné a torzní síly zachycují ocelová lana kotvená do patek ve vzdálenosti 15m od rozhledny.

Modřín je sám osobě velmi trvanlivý i na povětrnosti, navíc je zde použitá tlaková impregnace, dřevo není v kontaktu se zemní vlhkostí a spoje jsou navrženy jako vysychavé, proto věříme, že zde rozhledna vydrží minimálně 30 let.

 

Fotografie: BoysPlayNice

prev next